Cara Untuk Mengetahui Orang “Block” Kita Di WeChat, WhatsApp Dan Viber

 

“Bagaimana saya nak tahu orang blok saya di Wechat, Whatsapp atau Viber ? Ada ke cara nak tahu orang blok kita di Wechat, Whatsapps atau aplikasi chat yang lain ?”. Sebelum saya menerangkan cara-cara mudah untuk tahu orang blok kita di aplikasi wechat, whatapps atau yang sewaktu dengannya, ada lebih baik kita mengetahui serba sedikit tentang aplikasi yang popular ini.

Dengan evolusi dalam aspek teknologi serta internet, kini kita mempunyai e-mel, telefon mudah alih dan panggilan video. Aplikasi mesej juga semakin bertambah maju dimana kini ianya membolehkan pengguna untuk menghantar atau menerima audio dan fail video, berbual, membuat panggilan dan menghantar emoji. Walaupun penemuan ini merupakan sesuatu yang praktikal dan berguna, aplikasi ini juga telah mendedahkan kita kepada orang ramai, pendek kata semua orang boleh menghantar mesej kepada kita. Atau juga mungkin bekas rakan-rakan dan rakan-rakan yang terlalu mengganggu kita dan kita tidak mahu berada dalam capaian mereka. Cara terbaik untuk mengelakkan perkara ini adalah dengan menyekat mereka dalam aplikasi mesej kita. Kemungkinan besar juga orang lain telah “block” kita atas sebab-sebab tertentu yang hanya diketahui oleh mereka.

Adakah anda menyekat seseorang dari WhatsApp, WeChat atau Viber ? Atau adakah anda juga tertanya-tanya akan cara untuk mengetahui orang yang telah “block” kita di WeChat, Whatsapp dan Viber ? berikut merupakan cara mudah untuk mengenalpasti seseorang yang telah menyekat kita dalam aplikasi ini.

WhatsApp

Jika anda ingin tahu jika anda telah disekat oleh seseorang, terdapat beberapa petunjuk yang boleh membantu anda. Salah satu petunjuk ialah anda tidak boleh melihat status “online“, “typing” atau “last seen” yang tertera dibawah nama pengguna Whatsapp tersebut. Selain itu, anda tidak lagi melihat maklumat terkini atau “update” mengenai beliau atau gambar profil beliau. Jika anda cuba untuk membuat panggilan orang itu menggunakan Whatapps Call, panggilan tidak dapat disambungkan. WhatsApp tidak boleh memberitahu jika seseorang telah menyekat anda atau sebaliknya kerana mereka mahu melindungi keselamatan pengguna mereka. Sebaliknya, jika anda menyekat seseorang dalam WhatsApp, anda tidak juga dapat untuk menghantar mesej atau hubungi orang itu melainkan anda “unblock” pengguna tersebut.

Viber

Tidak seperti WhatsApp, tidak ada petunjuk yang jelas jika seseorang telah disekat dari akaun Viber mereka. Walau bagaimanapun, akan sentiasa ada cara untuk menyemak atau sekurang-kurangnya, spekulasi di atasnya. Jika seseorang menyekat anda, anda masih boleh melihat maklumat orang itu di dalam senarai kenalan anda, tetapi anda tidak akan dapat untuk melihat atau mengikuti kemaskini (update) daripada pengguna tersebut. Seolah-olah pengguna Viber tersebut tidak lagi masuk dalam akaun Viber atau mungkin tidak aktif. Bagi penghantaran mesej, anda masih boleh melakukannya tetapi individu tertentu ini tidak akan dapat membaca mesej anda. Sebaliknya, jika anda mahu untuk menyekat seseorang daripada Viber, anda boleh berbuat demikian daripada mencari perkataan “Block“. pada tetapan Viber.

WeChat

Mulai dikenali pada tahun 2011, WeChat adalah satu lagi pesanan multi-platform dan aplikasi komunikasi yang membolehkan perbualan secara kumpulan, audio, video dan perkongsian foto serta mesej teks. Jika seseorang telah menyekat anda di WeChat, anda tidak akan dapat melihat “Moments” mereka walaupun anda menyemak profil orang itu dari kumpulan. Selain itu, cara paling mudah ialah dengan kaedah berikut:

  1. Buka WeChat.
  2. Pergi ke bahagian contacts.
  3. Pilih seseorang yang anda rasakan bahawa orang tersebut telah menyekat anda di WeChat.
  4. Tekan butang “message”.
  5. Taip apa-apa perkataan sesuai.
  6. Tekan butang “send.”
  7. Jika pesanan anda disekat atau “rejected by the receiver”, ianya bermaksud anda telah di “block”.

Selain itu, Jika anda cuba untuk menambahkan orang itu ke kumpulan, anda akan menerima mesej yang mengatakan, pengguna (nama orang) decline group invitation. Satu lagi kaedah untuk memeriksa jika seseorang yang menyekat anda adalah dengan mewujudkan satu kumpulan sekurang-kurangnya 39 kenalan. Seterusnya, sila periksa mesej automatik, contohnya “Your name requires friend requests. Send a request first. You two can connect when it is accepted “Jika anda menerima mesej atau pesanan seperti ini, bermaksud orang tersebut telah “block” kita daripada senarai rakan mereka.

Jika anda berasa bahawa informasi ini berguna untuk anda dan semua, sila klik butang kongsi. Anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang aplikasi komunikasi ini seperti Whatapps ? Anda boleh membaca teknik Whatsapp di sini. atau dalam pautan ini.

Leave a Reply